DANĚ, ÚČETNICTVÍ, MZDY, ZASTUPOVÁNÍ NA ÚŘADECH

Zpřísnění podmínek pro neplatiče DPH

04.10.2014 09:04

Finanční správa výrazně zpřísňuje pravidla - k tomu, aby se společnost či živnostník dostali "na index", bude stačit po tři měsíce dlužit přes půl milionu korun. Dosud byl limit deset milionů.

Za firmu na listině přebírají odpovědnost její obchodní partneři. A když ona DPH nezaplatí, stát peníze začne vymáhat na nich. Důsledná kontrola a prověřování všech dodavatelů se tak stanou ve firmách ještě důležitějším nástrojem.

Tím, kdo o zařazení mezi nespolehlivé plátce rozhoduje, jsou příslušné finanční úřady. A ty budou nově mnohem přísněji posuzovat nejen to, kolik a kdo dluží, ale také to, jak s kontrolory komunikuje či zda se nevyhýbá kontaktu. Sedět na virtuální adrese, v takzvaných office housech, bude proto rizikovější než dřív.

Jak to obejít

Co dělat, pokud firma či živnostník na webu daňové správy zjistí, že někdo z jejich obchodních spolupracovníků je na seznamu nespolehlivých plátců? Lze s ním kvůli tomu rozvázat smlouvu. Když to ale nejde, třeba protože dodává unikátní zboží, může zaplatit DPH rovnou na účet finančního úřadu. To je postup, který už funguje několik let, jen není moc používaný, hlavně kvůli větší administrativní náročnosti.

 

Tyto pravidla začínají platit 1.10.2014.

Vyhledávání

Kontakt

K.V. - účetnictví a poradenství s.r.o Wilsonova 562/15, 274 01 Slaný +420 604 808 057
+420 725 099 465